lauantai 15. huhtikuuta 2017

MUKAILTU LINNUNPAISTI

HAUDUTUSAIKA MÄÄRÄYTYY SEN MUKAAN, MITÄ OSAA LAMPAASTA KÄYTÄT.
Tästä piti tulla pääsiäisen bravuuri...
Kunnes laktoositon maito juoksettui ja muuttui inhottavan rakeiseksi töhnäksi. Pelastin lihapalat ja jatkoin hauduttamista luomu kuohukermassa... Jo alkoi tuoksua täyteläiseltä... Lisäsin kermaa pienissä erissä, ja terästin makua liiskatuilla katajanmarjoilla ja valkosipulilla. Lisukkeeksi tein bataattimuusia ja valkosipulin kanssa freesattua pinaattia. Ei huono, muttei mikään elämää suurempi resepti.

Pääsiäispöydän kattaus sai loppusilauksen luonnosta. Kevät on jo niin pitkällä, että voi lopultakin alkaa sisustaa valolla... Keväisellä, hennolla, lämpimällä valolla, mikä saa kaiken näyttämään vähän paremmalta. (Paitsi nuo pesemättömät ikkunat).

Ihanaa valon juhlaa; Hyvää pääsiäistä!

MUKAILTU LINNUNPAISTI vuodelta 1909

2 kg. lampaanpaistia
3 rkl. katajanmarjoja
1 1/2 rkl. etikkaa
2 rkl. voita
1 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
maitoa

kastike:
1 fkl. vehnäjauhoja
1 1/2 dl. kermaa
vettä tahi lihalientä

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä ja paloitellaan 2-3 osaan. Katajanmarjat survotaan hiukan ja sekoitetaan etikkaan. Lihapalat hierotaan katajanmarjaseoksella ja jätetään silleen vuorokaudeksi. Ennen paistamista pyyhitään marjat lihapaloista pois. Voi käristetään padassa, liha pannaan siihen ruskeutumaan hyvin joka puolelta. Paisti suolataan ja jauhotetaan, kun liha on ruskeutunut. Hetken kuluttua lisätään vähän kiehuvaa maitoa, ja paisti saa hiljalleen paistua kannen alla. Silloin tällöin käännellään lihapaloja, jolloin myöskin lisätän tilkkanen kiehuvaa maitoa. Kun liha on mureata, nostetaan se vadille.

Vehnäjauhot käristetään padassa olevassa liemessä, kerma lisätään siihen ja kiehautetaan. Sitte kaadetaan vettä tahi lihalientä sen verran joukkoon, että kastike on kohtalaisen sakeaa. Kastike saa kiehua, maustetaan ja siivilöidään.

__________________

MUKAILTU LINNUNPAISTI nykykielellä
= kermassa haudutettua lammasta

350 g lammasta (ulkofileetä tai paistia)
normaalisuolaista kotimaista voita
6 katajanmarjaa
2 valkosipulin kynttä
1 rkl valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
3-4 dl luomu kuohukermaa

Pilko lammas tasakokoisiksi palasiksi. Murskaa 4 katajanmarjaa, kuori ja murskaa valkosipulin kynsi. Lisää etikka, mustapippuria ja suolaa ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Hiero seos lihapalojen pintaan ja jätä lihat tekeytymään yöksi jääkaappiin.

Ota lihapalat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen paistamista. Sulata nokare voita kuumalla pannulla, pyyhi lihat kuiviksi ja ruskista lihapaloille kauniit pinnat. Laita lihat pataan, huuhtele pannu vedellä ja kaada huuhteluvesi lihojen päälle. Lisää 2 dl kermaa, sekä 2 liiskattua katajanmarjaa  ja valkosipulin kynsi. Pyöräytä myllystä sekaan pippuria ja suolaa. Hauduta lihoja miedolla lämmöllä, kannen alla, kunnes rakenne muuttuu mureaksi. Lisää kermaa tarvittaessa.

Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria. Tarjoa haudutusliemi kastikkeena.

__________________




2 kommenttia:

  1. En välitä linnuista, mutta TODELLA kaunis annoskuva, tuo missä on kaupunki taustalla!

    -Glotter-Bäckerin

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?