perjantai 15. huhtikuuta 2016

PERUNA- JA SIPULILAATIKKO

"TORTILLA FINLANDESA ON MITÄ MAINIOIN PIKNIKEVÄS."
Peruna- ja sipulilaatikko tarkoittaa oikeastaan kananmunilla höystetyjä kermaperunoita... Mainio peruslisuke lihalle tai kalalle. Sellainen, mistä saa helposti leikattua siistejä annospaloja stanssilla (tai piparimuotilla)...

Mutta tämä ohje taipuu tortillaksikin... Saat tapas-klassikon; Tortilla Españolan, kun jätät kerman ja korppujauhot pois... Niin, vai pitäisikö tätä 100 vuotta vanhaa isoäidin ohjetta nyt kutsua "Tortilla Finlandesaksi"?!

Eräretkelle, tai vappupiknikille... Tortillla Finlandesa vaan reppuun ja menoksi!
_____________________

PERUNA- JA SIPULILAATIKKO vuodelta 1909

1 ltr. keitettyjä perunoita
1 espanjansipuli (pieni)
3 rkl. voita
2 munaa
4 1/2 dl. kermansekaista maitoa
1 rkl. suolaa
2 rkl. survottuja korppuja

Keitetyt perunat kuoritaan, leikataan viipaleiksi ja asetetaan voideltuun vuokaan. Sipuli pannaan viipaleiksi leikattuna ja voissa ruskeutettuna  perunakerroksien väliin. Munat ja maito vatkataan, mausteet sekoitetaan joukkoon, ja seos kaadetaan vuokaan perunaviipaleiden päälle. Survotut korput ripotellaan pinnalle ja laatikko pannaan uuniin paistumaan. Tarjotaan liharuokien kera.


_____________________

PERUNA- JA SIPULILAATIKKO nykykielellä
= perunavuoka

1 kg perunoita
150 g sipulia
50 g voita
1 kananmuna (ja/tai 100 g gruyérejuustoraastetta)
3 dl kermaa
3-4 dl maitoa
ripaus merisuolaa
valkopippuria myllystä
jauhettua muskottipähkinää

Leikkaa kuoritut perunat viipaleiksi, (älä laita veteen, ettei tärkkelys irtoa). Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja kuullota voissa. Voitele uunivuoka ja lado perunat ja sipulit kerroksittain.

Vatkaa munat (ja/tai juustoraaste), kerma ja maito. Mausta suolalla, pippurilla ja muskotilla. Kaada seos perunoiden päälle. Paista 175℃ uunissa n. 50 minuuttia. (Paistoaika lyhenee, jos käytät valmiiksikeitettyjä perunoita.) Laita valmis vuoka tekeytymään hetkeksi pienen painon alle, ennen kun leikkaat sen annospaloiksi.


____________________

TORTILLA ESPAÑOLA
(ESPANJALAINEN MUNAKAS)
PERUNA- JA SIPULILAATIKKOAINEKSISTA

300 g kiinteämaltoista perunaa
150 g sipulia
25 g voita (tai 4-6 rkl öljyä)
merisuolaa
mustapippuria myllystä
5 kananmunaa

Kuori ja leikkaa perunat  ja sipulit viipaleiksi. Kuumenna rasva pannulla ja kypsennä perunoita ja sipuleita kannen alla kunnes perunat pehmenevät. (Heiluttele pannua, jotta perunat kypsyvät tasaisesti).

Kaada ylimääräinen neste pannulta pois, mausta seos suolalla ja pippurilla. Riko munat kulhoon, vatkaa rakenne rikki ja kaada seos peruoiden päälle. Paista miedolla lämmöllä ja ravistele pannua, kunnes munakas irtoaa reunoista ja pohja on kuparinruskea.

Aseta lautanen paistinpannun päälle, käännä pannu ja lautanen ylösalaisin niin, että munakas siirtyy lautaselle. Liu'uta munakas lautaselta takaisin pannuun ja paista vielä toiseltakin puolelta kauniin ruskeaksi. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

_________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?