torstai 10. maaliskuuta 2016

OHUET PANNUKAKUT / 2.


Ajattelin olla luova.
Kun keli on sumuinen ja loskainen, haluaisi taukoamatta keksiä jotain uutta ja herkullista... Eilen oli vuorossa kookosmaito-manteli-vadelmapannukakku. Kuulostaa ihan napakymppi-lohtuherkulta? Ja näyttikin herkulta. Mutta oli aika vetistä. Moni (pannu)kakku päältä kaunis...

Muistatko vielä tämän Kalevalan lorun: "Moni kakku päältä kaunis, kuorelta kovin sileä, vaan on silkkoa sisässä, akanoita alla kuoren". Piti oikein tarkistaa, että mitä nuo silkot ovat. Noh, niitä ei tästä pannukakusta sentään löydy. Silkko on nimittäin pula-aikaista, puun kuoresta tehtyä jauhonkorviketta. Niin, tai, myydäänhän nykyisinkin rannikkomännyn kuoriuutetta luontaistuotekaupoissa, ja vielä aika hyvään kilohintaan... Taisi silkko  olla aikaansa edellä.

Vanhassa ohjeessa paistetaan pannukakut ohuiksi lettusiksi. Sen olen jo aikaisemmin tehnyt, ja hyvää tuli. Ensimmäinen "ohuet pannukakut"-postaus löytyy täältä. Nykykielisellä kookosmaitotaikinalla ei lettujen kääntämisestä tullut oikein mitään, joten laitoin pannukakun uuniin. Tulihan se syötyä, vaikka tämä nyt menikin loskasään kanssa ihan samalle osastolle.

Ensi kerralla vaihdan karkeastijauhetun manteliJAUHEEN hienommiksi manteliJAUHOIKSI. Niihin ehkä kookosmaito imeytyy kunnolla ja taikinasta tulee kiinteämpi. Ehkä?!



OHUET PANNUKAKUT /2. vuodelta 1909

4 munaa
1 tl. suolaa
1 ltr. maitoa
4 dl. vehnäjauhoja
voita paistamiseen

Munat vispilöidään, ja muut ainekset sekoitetaan joukkoon. Vehnäjauhot saavat taikinassa paisua tunnin. Paistinpannussa ruskeutetaan vähän voita, seosta kaadetaan ohuelti pannun pohjalle ja paistetaan yhdeltä puolen. Vähän hilloa levitetään päälle, ja pannukakut käännetään kokoon.

__________________

OHUET PANNUKAKUT nykykielellä
= maidoton & vehnäjauhoton pannaritaikina

5 luomumunaa
1 l kookosmaitoa
5 dl mantelijauhoa
2 rkl voisulaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua kardemummaa

Lisäksi tarvitset leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pannukakkua varten ja pannarin pinnalle kourallisen kotimaisia pakastevadelmia ja 1/2 dl sokeria, juuri ennen uuniinmenoa.

Sekoita taikina tasaiseksi ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 1 tunti.
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Ripottele pinnalle pakastemarjat ja sokeri. Paista 225℃ uunissa vajaa tunti, kunnes pannari kypsyy ja saa hieman väriä.

__________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?