sunnuntai 10. tammikuuta 2016

SINIKAALIKEITTO


Isoäidinaikainen sinikaali taitaa olla nykyaikainen punakaali?
Ainakaan itse en tämän sinisempää kaalia kaupasta löytänyt... Mutta loppujen lopuksi kaalikeitosta tuli värien kompromissi; sinisen ja punaisen sekoitus = violetti.

Alkuperäisessä ohjeessa puolet kaalista paseerataan siivilän läpi ja keitto suurustetaan vehnäjauhoilla. Ja taas minä, tavoilleni uskollisena, sooloilin vähäsen... Lisäsin vihanneslaatikon pohjalla kärsivällisesti vuoroaan odottelevaa fenkolia ja punasipulia, jätin jauhot kokonaan pois, ja koristelin annoksen salamilla, ranskankermalla sekä kuivatulla kyntelillä.


Lopputulos oli maukas, muhennostyylinen pakkaspäivän herkku. Olisihan tämä maistunut kasvisversionakin, mutta salami, pepperoni, chorizo tai hitaasti kypsytetty possunniska tekevät kaalille kunniaa. Fenkoli puolestaan antaa keitokselle hennon lakritsimaisen vivahteen ja kynteli kruunaa minkä tahansa kaaliruoan.  
________________________

SINIKAALIKEITTO vuodelta 1909

1 pieni sinikaalinkupu
vettä
suolaa
1 rkl. voita
1-2 rkl. vehnäjauhoja
2 ltr. lihalientä
suolaa
hienonn. valkopippuria

Sinikaali on maukkainta jos se on saanut olla jäätyneenä. Se pannaan kylmään veteen sulamaan, huuhdotaan hyvin ja pannaan senjälkeen suolattuun, kiehuvaan veteen sekä keitetään siinä pehmeäksi. Osa kaalista puserretaan siivilän läpi, toinen hienonnetaan vehnäjauhojen kera, ja ruskeutetaan voissa; siihen lisätään puserrettu seos. Kiehuva lihaliemi kaadetaan vähitellen sekaan; keitto saa kiehua vähän aikaa ja maustetaan.

________________________

SINIKAALIKEITTO nykykielellä
=punakaali-fenkolikeitto

80 g punasipulia
600 g punakaalia
60 g fenkolia
1 rkl voita (tai 2 rkl rypsiöljyä)
1-2 l kasvislientä (tai kana- tai lihalientä)
merisuolaa
jauhettua valkopippuria
1 laakerinlehti
2 rkl tummaa siirappia
kuivattua kynteliä (tai meiramia)
lisäksi:
chorizoa, pepperonia, tai hitaasti kypsennettyä possunniskaa, sekä creme fraichea

Kuori sipuli ja pilko ohuiksi siivuiksi. Leikkaa kaali ja fenkoli ohuiksi siivuiksi. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota sipuli, kaali ja fenkoli. Kuumenna liemi ja kaada sekaan, mausta suolalla ja valkopippurilla. Laita laakerinlehti keitokseen ja lorauta sekaan vielä tummaa siirappia. Hauduta miedolla lämmöllä kasvikset pehmeiksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Nosta keittoannoksen päälle mausteisia makkarasiivuja tai murea lihapala, lusikallinen creme fraichea ja ripaus kuivattua kynteliä

_______________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?