tiistai 5. tammikuuta 2016

HOPEAKAKKU

"VOISIKOHAN TÄTÄ TARJOTA JÄÄKIEKKOFANEILLE, VAIKKEI NIMI OLEKAAN KULTAKAKKU?"
Voitteko kuvitella, etten ole eläissäni kuullutkaan "SUKAATTI"- nimisestä, marmeladityylisestä  sitrusmakeisesta. Tuoteseloste listaa sukaatin raaka-aineiksi sitruunankuoren, glukoosi-fruktoosisiirapin, sokerin ja happamuudentäätöaineen... Siinä kaikki...Sen voisi siis ihan hyvin korvata hienoksi raastetulla sitruunan, tai appelsiinin kuorella.

Koristelin kakun sokeri-seljakuorrutteella ja appelsiininkuoriraasteella. Innostuin läträämään omatekemää seljankukkamehua vähän liikaakin, ja kesti kauan ennenkun tomusokerikuorrute kuivahti... Seljankukista ja sitruunasta saa uuttamalla aromikasta mehua, mutta hyvänä hätävarana voi käyttää kaupan tiivisteitä... Seljamehu antaa sokerikuorrutukselle mukavan aromin!

Kuorrute on kuitenkin sivuseikka. Hopeakakku hurmaa kuohkealla suutuntumalla ja täyteläisellä maullaan. Ei mikään ihme, että Anna Hilda on antanut kakulle täyden kympin.

"SUKAATTI"

HOPEAKAKKU vuodelta 1909

4 rkl. sulattua voita
2 dl. sokeria
4 rkl. kermaa
1/2 tl. soodaa
1/2 dl. mantelia
2 rkl. hienonn. sukaattia
3 dl. vehnäjauhoja
6 munanvalkuaista

Pestyyn, sulattuun vaahdoksi hierottuun voihin sekoitetaan sokeri, kerma ja siihen liuotetun sooda kuoritut, hienonnetut mantelit, sukaatti, vehnäjauhota ja viimeiksi munanvalkuaiset, vaahdoksi  vatkattuina. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuillla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan uunissa.

_______________

HOPEAKAKKU nykykielellä

50 g sulatettua voita
1/2 dl korppujauhoja
4 rkl kuohukermaa
2 rkl hienonnettuja sukaattipaloja (tai 1/2 appelsiinin hienoksi raastettu kuori)
1/2 dl mantelijauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 sokeria
4-6 kananmunanvalkuaista

Sulata voi, voitele uunivuoka ja jauhota korppujauhoilla. Sekoita jäljellä olevaan voisulaan kerma, sukaatti (tai appelsiininkuoriraaste), mantelijauhe, ruokasooda, jauhot ja sokeri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele taikinaan. Kaada taikina uunivuokaan ja paista 175℃ uunissa 30.40 minuuttia, kunnes kakkuun pistettyyn banbutikkuun ei tartu enää taikinaa. Koristele kakku sokerikuorrutteella, tomusokerilla ja/tai appelsiininkuoriraasteella.
_______________


2 kommenttia:

  1. Tuleeko tästä sellainen hento ja pehmoinen kahvikakku?Mukava saada vaihtelua ainaisiin murokakkuihin.
    -Mimmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimmi, juu, oli todella hento ja pehmoinen, mutta muutaman päivän kuluttua luonne teki täyskäännöksen ja kakun rippeet kovettuivat käntyksi. Ei siis pidä täysillä paahtavasta keskuslämmityksestä ja/tai paukkupakkasten kuivasta ilmasta...

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?