perjantai 20. marraskuuta 2015

KALAMUREKE


Haukimurekkeen tuoksukin on hienostunut, mausta nyt puhumattakaan. Ensipuraisu herättelee makuaistit lempeästi; tuntuu, että elämys on hento, mutta suuhun jääkin vahva ja moniulotteinen jälkimaku... Sellainen, että on ihan pakko ottaa vähän vielä lisää. Harmi ettei meillä ollut yhtään sherryä jäljellä. Annos suorastaan huusi kuivan sherryn perään.

Kapriskastike oli ihan mukava lisä, muttei sytyttänyt samalla volumella kuin itse mureke. Kapris kyllä sopii hienosti murekkeseen... Ehkäpä kapriksella maustettu beurre blanc kastike voisi olla se piste tämän iin päällä?! Jokatapauksessa hauki on hurjan hieno kala ja haukimureke salonkikelpoinen herkku.


KALAMUREKE vuodelta 1909

1 kg. 300 gr. (=1/2 kg. raastettua kalaa)
200 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
50 gr. ranskanleipää
4 dl. kermaa
4 munaa
1 tl. sokeria
2 tl. suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria

Raastettu kalanliha jauhetaan lihamyllyssä kahteen kertaan ja survotaan vaahdoksi hierotun voin kera. Leipä, josta leikataan kuori pois, liotetaan kermassa ja sekoitetaan sitte kalan joukkoon; senjälkeen lisötöön munaneltuaoset yksitellen ja mausteet. Seos vaivataan erittäin hyvin, sekä puserretaan sihdin läpi. Viimeksi sekoitetaan joukkoon vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Mureke kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuiolla jauhotettuun vanukasvuokaan ja keitetään vedessä 1-1/2 tuntia. Kun mureke on valmiiksi kiehunut, kaadetaan se vuoasta pois ja tarjotaan selleri-, kaapris-, rapu- tahi sitruuna kastikkeen kera.

__________________

KALAMUREKE nykykielellä
=haukimureke

300 g haukifileetä
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
ripaus valkopuppuria
ripaus sokeria
reilu 1/2 tl suolaa
voita vuoan voiteluun ja korppujauhoja jauhottamiseen (tai vuoraa uunivuoka leivinpaperilla)

Nypi hauesta ruodot ja paloittele fileet. Jauha kalapalat monitoimikoneessa niin hienoksi, ettei murekkeeseen jää yhtään ruotosattumaa. Leikkaa ranskanleivästä kuoret pois ja sekoita 25 g leivänsisusta 2 dl kermaa. Eroittele kananmunan keltuaiset valkuaisista. Lisää keltuaiset kalamassaan ja vatkaa valkuaiset löysäksi vaahdoksi.

Lisää kalaseokseeen kerma-leipä ja lopuksi valkuaisvaahto, mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla. Voitele uunivuoka, ja jauhota korppujauhoilla (tai vuoraa leivinpaperilla). Kaada murekemassa vuokaan ja kypsennä vesihauteessa, 175℃ uunissa noin tunti.

Kumoa hetken jäähtynyt mureke tarjoiluvadille, tarjoa kapriskastikkeen kanssa.

__________________


1 kommentti:

  1. Näyttää todella ihanalta, pitää kokeilla - kalaa tulee kokattua ihan liian harvoin. Ilmeisesti sinä vuorasit vuoan - mitenhän mahtaa korppujauho käyttäytyä vesihauteessa? Nykyreseptin ainesosaluettelosta on muuten tippunut ranskanleipä pois.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?