maanantai 5. lokakuuta 2015

KERMANSEKAINEN LEHTISALAATTI


Tämän reseptin kanssa lähti kyllä niinsanotusti "mopo käsistä".
Oli kamala nälkä, ja salaatti piti saada kuvattua juuri ennen pimeän tuloa... Ajattelin ensin, että lisään ohjeeseen vähän keitettyjä katkarapuja, niitä kun pakastimessa sattui olemaan... Ja siitä sain idean lisätä sekaan parmesaanilastuja. Suolainen ja pitkään kypsytetty Parmigiano kun niin hyvin katkojen kaveriksi sopii, ja pienen juustopalasenkin löysin jääkaapin ovesta. Mutta sitten mietin, ettei tästä tule kuin äkäiseksi, ettei nälkä lähtisi katkarapusalaatilla... Ja höyrytin pikkuriikkisiä uusia perunoita. (On  kylmästä kesästä jotain iloakin; uuden sadon perunoita myytiin vielä syyskuun lopussa!!!!)

Noniin; tästä kermansekaisesta lehtisalaatista tulikin loppujenlopuksi katkaravuilla höystetty perunasalaatti. Kastiketta kevensin asteen verran vaihtamalla kerman kermaviiliksi.

Hyvää tuli, ja nälkäkin lähti!

_________________________

KERMANSEKAINEN LEHTISALAATTI vuodelta 1909

tuoreita salaatin lehtiä
(tuoretta kurkkua)
kastike:
2 kovaksi keitettyä munaa
1 rkl sokeria
1 tl sinappia
2 rkl. etikkaa tahi sitruunan mehua
2 dl. hyvää kermaa

Salaatin lehdet perataan, huuhdotaan, kuivataan pyyhkeen välissä ja leikataan palasiksi. Kovaksi keitetyistä munista erotellaan keltuainen ja valkuainen. Keltuaiset hierotaan sokerin ja sinapin kera, siihen lisätään etikka tahi sitruunan mehu ja vaahdoksi vatkattu kerma. Kastike kaadetaan salaatin lehtien päälle ja koristetaan hienoksi hakutauilla valkuaisilla.

_______________________

KERMAINEN "LEHTISALAATTI" nykykielellä

romaine salaattia
kurkkua
(keitettyjä katkarapuja)
(uusia perunoita)

kastike:
2 luomumunaa
1 tl sokeria
1 tl Dijon sinappia
2 rkl sitruunanmehua
2 dl kuohukermaa löysäksi vatkattuna tai saman verran kermaviiliä
(parmesanjuustolastuja)

Huuhtele salaatinlehdet, taputtele kuiviksi ja revi suupalankokoiksiksi. Keitä kananmunat koviksi, kuori, halkaise ja koverra keltuaiset valkuaisista. Hienonna keltuaiset haarukalla sokerin ja sinapin kanssa tasaiseksi tahnaksi. Yhdistä keltuaisseos kermaviiliin (tai löysään kermavaahtoon) ja mausta sitruunamehulla. Sekoita kastike tasaiseksi.

Kuutioi kananmunanvalkuaiset hienoksi, (Höyrytä perunat kypsiksi).

Ripottele salaattipedille kurkkukuutioita (ja keitettyjä katkarapuja sekä höyrytettyjä perunoita), kaada kastike päälle. Möyhi pohjia myöten niin että kastike tarttuu tasaisesti kaikkiin salaattiaineksiin ja koristele kuutioiduilla valkuaisilla ja parmesaanilastuilla.

_________________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?