torstai 9. heinäkuuta 2015

KUHA HERKKUSIENIKASTIKKEEN KERA


Kuha on herkkua, on! Kerma on herkkua, juu! Juustokuorrutteessa maistuu umami, kyllä. Rapuvoi tekee uunikalasta gourmeeta, Oui! Ja herkkusienikastike sopii mihin vaan, totta!!!

Niin, että eihän tästä voinut tulla muuta kuin täyden kympin kuha-annos... Anna Hilda on antanut reseptille kymenen pistettä, ja siksi olenkin takuuvarma, että tämä olisi ollut meidän mummolan kesä- bravuuri. Oikeastaan herkkusienikastiketta tämä ei olisi tarvinnut... kermasta ja juustosta tulee jo yksi kastike, ja toinen kastike on mielestäni jo vähän liiottelua. Kun kerran tälle liiottelulinjalle lähdettiin, lisäsin koristeeksi muutaman keitetyn katkaravunkin... Ja valitsin juustoraasteeksi pitkään kypsytettyä parmesaania (Parmigiano Reggiano). Annoin mennä oikein kunnolla "överiksi".

Mutta mitä olette mieltä nyky-Suomen ruokakauppojen hinnoista? Onko teidänkin mielestä jotain pahasti vialla, kun kotimainen kuhafilee maksaa 29,90€/kg!!!!! (noin 5€/filee). Sitten ihmetellään, miksi suomalaiset ovat niin tylsiä, että tekevät sapuskaa aina vaan lohesta, vaikka olisi muitakin kotimaisia sinttejä tarjolla... Norjalaista lohifileetä saa 13.90/kg, siis yli 2 kiloa kotimaisen kuhakilon hinnalla! Tarjouksesta 8.95€/kg, yli 3 kiloa kotimaisen kuhakilon hinnalla. Varmaankin siksi!

Tämä meidän mielikuvitusmummolan kuhaherkku ei ole mitään arkiruokaa. Mutta hieno resepti  sellaisiin hetkiin, kun pitäisi keksiä jotain erityisen hyvää, ja kotimaista.

__________________________

KUHA HERKKUSIENIKASTIKKEEN KERA  vuodelta 1909

2 kg. kuhaa
1 1/2 rkl. suola

voitelemiseen:
1 munankeltuainen
2 rkl. sulattua voita
1 1/2 rkl. rapuvoita
1 rkl. raastettua juustoa
2 rkl. survottuja korppuja
3-4 dl. kermaa

Kala perataan ja huuhdotaan hyvi. Nahka poistetaan, kala halaistaan, selkäruoto poistetaan, selkälihat hierotaan suolalla ja jätetään silleen vähäksi aikaa. Senjälkeen pyyhitään ne kuiviksi ja asetellaan voilla voideltuun uunipannuun. Ne sivellään vatkatulla munankeltuaisella, valellaan slatulla voilla ja rapuvoilla; päälle sirotellaan juustoa ja survottuja korppuja. Kerma kaadetaan kalojen päälle, jotka sitten pannaan uuniin äkkiä paistumaan kellertävän ruskeiksi. Paistumisen aikana valellaan kalat usein liemellään.

Tarjotaan ruskean kerkkusienikastikkeen kera, johon lisätään myöskin se liemi, jossa kalat ovat paistuneet. Pää, nahka ja ruodot keitetään vähässä vedessä, joka myöskin käytetään herkkusienikastikkeeseen.

____________________

KUHA HERKKUSIENIKASTIKKEEN KERA nykykielellä

2 kpl (n.300 g) kuhafileetä / 1 filee per syöjä
merisuolaa
mustapippuria myllystä
1 kananmunankeltuainen
1 rkl voisulaa + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
1 rkl rapuvoita
2 rkl parmesanraastetta (ei valmista, vaan juustopalasesta itse hienoksiraastettua)
1 rkl korppujauhoja
1 dl kuohukermaa

HERKKUSIENIKASTIKKEN ohjeen löydät täältä.

RAPUVOIN ohjeen löydät täältä.

Voitele uunivuoka ja asettele kalafileet vuoan pohjalle. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. Voitele pinta munankeltuaisella, kaada päälle voisula ja rapuvoi. Ripottele pinnalle parmesanraaste ja korppujauhot. Kaada kerma sekaan ja paista 200℃ uunissa noin 10 minuuttia (kala kypsyy nopeasti, kuitenkin fileen paksuus pitää ottaa huomioon). Tarjoa herkkusienikastikkeen, (keitettyjen katkarapujen ja tillin) kanssa.

____________________




6 kommenttia:

  1. Kuha on vaa herkkua,nii maistuuha se miullekkii...... Kylli

    VastaaPoista
  2. Onpa todella herkullisen näköinen ruoka! Rakastan kalaa ja rakastan sieniä :) Kalan hinta on aivan jäätävää nykyään! Harvinaista herkkua on kuhafileet... sääli, sillä tekisin niin mielellään ruokaa muustakin kalasta kuin lohesta. Seitifileitä tulee paistettua paremman puutteessa ruisjauhoissa pyöriteltynä ;)

    VastaaPoista
  3. Niihä onkii! Ei mikää ihme, miulle kans !!!!! :)

    VastaaPoista
  4. Kala on kesäruokaa parhaimmillaan, kuha on hyvää aina, mutta juuri tuon kalliin hinnan vuoksi sitä ei tule juuri perheen ruokapöytään. On viikkoja kun mikään kala ei ole kunnon tarjouksessa, ei edes lohi. Ainoa vaihtoehto on pakastealtaan sei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Anonyymi, harmi, näin juuri...tai pakastetut lohipalaset...

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?