maanantai 20. huhtikuuta 2015

MUSTEKALOJA KROATIALAISEN ISOÄIDIN RESEPTILLÄ


Tehtäisiikö tämä wappuna mustekaloja?! Tässä olisi kroatialaisen isoäidin ohje; helppo ja... Aahhhh, niin herkullinen!


Mustekalojen pyytäminen on ammattilaisten hommaa, siihen tarvitaan Kroatiassa oikein erillinen kalastuslupa, ja ravintolat ostavat kaiken merestä nousevan saaliin... Torilta näitä lonkeroita on turha hakea. Älkää kertoko kroatialaiselle isoäidille; mutta minun mielestäni tämä perinneresepti onnistuu pakastetuista mustekaloistakin... ne pitää vain sulattaa ja taputella kuiviksi. Ohje on oikeasti minikokoisille, vauvamustekaloille, eikä Kroatian isoäiti suurempia vonkaleita koskaan höystäisi mausteöljyllä... Suuremmat yksilöt leikataan renkaiksi ja käytetään vain grillissä, mutta mikä estää suomalaista wappukokkia kokeilemasta ohjetta suuremmillakin mustekaloilla?!


Vanhankaupungin venerannan mustekalapiknik tarjoaa sivuannoksena silmänruokaakin. Rapeakuorista vaaleaa leipää, mausteöljyssä muhineita pieniä mustekaloja ja lasillinen paikallista roseeta... Kauniita, eri värisiä kissoja kiltisti odottelemassa vuoroaan värikkäiden veneiden seassa... Viimeinen leipä kuului täysin oikeutetusti kilteille kissoille.


KROATIALAISEN ISOÄIDIN MUSTEKALAT

mustekaloja (mahdollisimman tuoreita ja pieniä)
valkosipulia
persiljaa
sitruunanmehua
oliiviöljyä (mieluiten oman pihan puista puristettua, tai parasta kaupan öljyä)
merisuolaa
mustapippuria myllystä

Jos käytät pakastemustekaloja, sulata ne, valuta vesi pois ja taputtele pinta talouspaperilla kuivaksi. Jos käytät suuria tuoreita mustekaloja, putsaa ne, poista selkäranka, leuat ja mustepussi. (Pieniä mustekaloja ei tarvitse putsata, eikä pikkuriikkistä mustepussiakaan irrottaa). Paloittele mustekalat suupalankokoisiksi.

Kuori ja silppua valkosipulinkynnet, silppua persilja ja purista sitruunasta mehu. Laita pataan reilusti  oliiviöljyä, lisää valkosipuli ja sitruunanmehu, kuumenna kiehumispisteeseen ja anna porista miedolla lämmöllä mustekalojen grillaamisen ajan.

Kuumenna grilli tai parillapannu ja grillaa mustekaloja noin 7 minuuttia, puolivälissä kääntäen. (Suurempien mustekalojen grillaamiseen menee muutama minuutti kauemmin). Lisää lämpimään mausteöljyyn persiljasilppu, suola ja pippuri ja laita höyryävät mustekalat sekaan. Herkuttele samantien rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.





6 kommenttia:

  1. Kuvat matkailumainoksesta? Ja mitä tekemistä Anna Hildalla on Kroatian kanssa??? Ihmettelen vaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheh, Anonyymi, kiitos kohteliaisuudesta... olen immarreltu, mutta kuvat ovat kyllä ikiomia matkakuviani, eivätkä mistään mainoksista! ;D Eikä Anna Hildalla mitään tekemistä Kroatian kanssa olekaan, et ehkä ole lukenut edellistä postausta, siellä kerroin, että unohdin vanhan kirjan kotiin matkani ajaksi, ja kun en viitsinyt keskeyttää jo yli 4 vuotta jatkunutta julkaisutahtia (viiden päivän välein), niin päätin kirjoitella, kokkailla ja kuvailla kroatialaisen isoäidin ohjeita. Vapunpäivänä on jo luvassa oman keittiön ja oman isoäidin ohjeita&kuvia. Koita kestää! :)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen annos - pitkälti samanlaiseen annokseen ihastuin pari kesää sitten Dalmatian rannikolla seikkaillessani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jerry, kiitos! Tämä oli minun ehdoton suosikki no 1. koko reissusta! :)

      Poista
  3. Minna, SINUN ottamasi kuvat ovat jälleen aivan mahtavia!!!! Onneksi perheeseesi kuuluu myös kroatialainen isoäiti! Näin saamme myös vähän "eksoottisempiakin" reseptejä. Tätä täytyy kokeilla ehdottomasti! Aurinkoista kevättä! Toivoo Maija

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?