sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

KYLMÄ SITRUUNAVANUKAS


Tässä on tämän pääsiäisen hittijälkiruoka; suklaamunan sisään kätketty vanhanajan sitruunavanukas. Aivan loistava lopetus pääsiäisaterialle. Vähän niinkuin sitruunapannacottaa, mutta kevyempää, raikkaampaa ja paljon omaperäisempää.
Eihän tätä ole mikään pakko munan sisään asetella, mutta näin pääsiäisenä se tuntui sopivalta idealta... Lisäsin ohjeeseeen vähän vauvojen mangososettakin; sain siitä jälkiruokamunalleni komean keltuaisen.

                   ❀❀❀ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ❀❀❀


KYLMÄ SITRUUNAVANUKAS vuodelta 1909

4 munankeltuaista
1 1/2 dl. sokeria
1 sitruunaa
1 dl. vettä
1 dl. viiniä tahi valk. marjamehua (hapanta)
4 liivatelehteä
4 dl. hyvää kermaa

Munankeltuaiset, sokeri, raastettu keltainen sitruunankuori ja mehu, vesi, viini tahi marjamehu ja huuhdotut liivatelehdet vispilöidään kasarissa tulella, kunnes kiiseli sakoaa, mutta ei saa kiehua. Kasari nostetaan tulelta ja vispilöimistä jatketaan. Vaahdoksi vatkattu kerma sekoitetaan jäähtyneeseen kiiseliin. Vanukas kaadetaan kulmällä vedellä huuhdottuun vuokaan hyytymään. Ennen kun vanukas tarjotaan, kaadetaan se vuoasta pois.

________________________

KYLMÄ SITRUUNAVANUKAS nykykielellä

2 liivatelehteä
1/2 (luomu)sitruuna
2 kananmunankeltuaista
1/4 dl sokeria
1/2 dl vettä
1/2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kermaa

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista mehu kattilaan. Mittaa sekaan sokeri, vesi ja viini, sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Puristele liivatteista vesi pois ja lisää pehmentyneet lehdet kattilaan. Sekoita vanukasmassa tasaiseksi ja siirrä sivuun jäähtymään.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele jäähtyneen vanukasmassan sekaan. Kaada sitruunavanukas  jälkiruokakuppeihin tai tarjoilukulhoon ja nosta hyytymään jääkaappiin yöksi (vähintään 2-3 tunniksi).

________________________








1 kommentti:

  1. Juurikin näin:paljon omaperäisempää! Hyvä idea ja nerokas toteutus, kiitos.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?