lauantai 10. tammikuuta 2015

VEGETAARINEN HERNE-SOSEKEITTO


Vegetaarinen herne-sosekeitto sai minut taas hymähtelemään; kyllä kai keitto on vegetaarinen, jos on valmistettu herneistä?! Sitten muistin, että isoäidin kirjasta löytyy myös lihaa ja lihalientä sisältäviä hernekeiton ohjeita.

Tämä vegetaarinen resepti on ranskalaisen Crème Ninonin maalaisserkku, siitä sainkin idean höystää sosekeiton sherrytilkalla ja löysäksi vatkatulla kermalla... Sampanjan, (mikä myös kuuluu perinteiseen Crème Ninoniin), siemailin kokkausvaiheessa, eikä sitä riittänyt keittoon tippaakaan... Tein muutenkin aika paksun keiton. Juoksevamman sopan saa helposti lisäämällä sekaan kasvislientä. (Minulla kotitekoista lientä löytyy pakastimesta, jääpalapusseihin säilöttynä.)

Paras hernesosekeitto tulee varmastikin kesällä tuoreista herneistä. Isoäidin aikaan kuivatut herneet taisivat olla talvella se ainoa vaihtoehto...mutta niistä pitää innostua jo edellisenä päivänä; ne kun vaativat yön yli liotuksen. Tämän päivän impulssiivinen, ADHD-tyylinen kokki tekisi keiton pakasteherneistä, tai tölkkiin säilötyistä ranskalaisista herneistä, nykyihmisellä kun on mistä valita.
________________

VEGETAARINEN HERNE-SOSEKEITTO vuodelta 1909

3 ltr. vettä
4 dl. vihreitä herneitä
3 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
1 dl. kermaa

Kuivat herneet perataan, huuhdotaan ja pannaan iltaa ennen käyttämistä kylmään veteen likoamaan, ja pannaan tulelle samassa vedessä kiehumaan, kunnes herneet täydellisesti pehmiävät. Jos vesi on kovaa, sekoitetaan siihen kiehuessa herneen suuruinen pala soodaa. Liemi siivilöidään ja herneet puserretaan tarkoin siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, sose lisätään ja liemen annetaan kiehua noin 10. min. keitto maustetaan ja kerma sekoitetaan joukkoon. Tarjotaan ruskeutettujen leipäkuutioiden kera.

__________________

VEGETAARINEN HERHE-SOSEKEITTO nykykielellä

2 dl kuivattuja herneitä
vettä
suolaa
1 varsiselleri ja/tai salottisipuli (ei välttämätön, mutta antaa mukavasti makua)
1 rkl voita
kasvislientä (tai kanalientä, hätätapauksessa vesikin käy, mutta se laimentaa keiton makua)
1 1/2 dl kuohukermaa
valkopippuria myllystä
loraus kuvaa sherryä

Laita herneet kattilaan, lisää vettä niin paljon että ne peittyvät kunnolla. Liota herneitä yön yli, lisää ripaus suolaa (näin herneiden oma suola pysyy paikallaan, eikä liukene keitinveteen) ja keitä herneet pehmeiksi. (Kuullota kuorittu ja silputtu sipuli ja/tai silputtu selleri 1 rkl:ssa voita ja lisää herneiden sekaan). Soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi sose. Laita takaisin kattilaan ja ohenna sopivalla määrällä kasvislientä.

Lämmitä sose, lisää 1 dl kermaa, mausta suolalla ja valkopippurilla ja lorauta lopuksi sekaan sherry. Vatkaa 1/2 dl kermaa löysäksi vaahdoksi, koristele keitto kermalla ja ruskeutetuilla leipäkuutioilla.

__________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?