keskiviikko 10. syyskuuta 2014

HILLOPIIRAS


Keksit ja hillo muuttuvat kahvipöydän katseenvangitsijaksi marengin avulla. Kun hillo pehmentää keksit, syntyy illuusio, että kyseessä olisi oikeasti joku piiras tai leivos, eikä vaan hillolla kasaan liimattu keksipino. Hillopiiras on parhaimmillaan seuraavana päivänä. Yön yli kestävä jäähy jääkaapissa tekee tälle leivonnaiselle hyvää, paloittelukin sujuu helposti.


HILLOPIIRAS vuodelta 1909

murotaikina:
4 munaa
2 dl. sokeria
2 dl. sulattua voita
2 dl. vehnäjauhoja

hilloa

munavaatoseos:
3 munanvalkuaista
4 rkl. sokeria

Munat ja sokeri vatkataan, sulattu, jäähdytetty voi ja vehnäjauhot sekoitetaan joukkoon,  ja taikina viedään kylmään paikkaan kovettumaan.

Taikina jaetaan kolmeen osaan, kaulitaan voidellulla pellillä pyöreiksi levyiksi ja paistetaan uunissa. Jäähtyneet kakut asetetan päällekkäin,  ja hilloa levitetään kakkujen väliin. Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja vatkaamista jatketaan vielä senjälkeen 10 min. Sitte seulotaan hienoimpia sokerijauhoja vähitellen sekaan. Munavaahtoseos painetaan pursottimen läpi sievästi hillopaistoksen päälle, joka pannaan vienoon uuninlämpöön, kunnes munavaahtoseos on kuivunut ja käynyt ruskean väriseksi. Tarjotaan vaniljakastikkeen kera.

____________________

HILLOPIIRAS nykykielellä

murotaikina:
 2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl voisulaa
1 dl vehnäjauhoja

hilloa

munavaahtoseos:
2 kananmunanvalkuaista
2 rkl tomusokeria

Erottele keltuaiset valkuaisista, ja vatkaa keltuaiset sokerin kanssa kuohkeaksi tahnaksi. Vatkaa  keltuaistahnaan jäähtynyt voisula ja vehnäjauhot. Siirrä taikina jäähylle jääkaappiin varttitunniksi.

Kauli taikina levyksi ja paina siitä pyöreän kupin tai lautasen reunalla sopivan kokoisia kiekkoja. Nosta taikinakiekot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200℃ uunissa n. 20 minuuttia, kunnes rauna on kuparinruskea.

Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri notkeaksi vaahdoksi. Levitä jäähtyneen taikinakiekon päälle hilloa ja nosta toinen kiekko kanneksi, jatka samaan tyyliin, kunnes kiekot ovat päällekkäin ja levitä ylimmäiseksi marenkivaahtoa. Nosta koko komeus uuniin jälkilämpöön ja anna marengin kypsyä rauhassa 15 minuuttia.  Tarjoa leivonnainen vaniljakastikkeen kanssa.

_____________________




1 kommentti:

  1. Kiva blogi sulla. Katsoin kaiken lopusta alkuun. Kaipaisin tunnisteiden käyttöä, jolloin olisi helpompi löytää haluamansa myöhemmin.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?