lauantai 31. toukokuuta 2014

MUSTIKKA- JA MANSIKKAHILLOKE


Tein vanhan kirjan mustikka- ja mansikkahillokkeen pakastemarjoista, meillä kun on säästelty marjoja viimeiseen saakka, ja nyt, kesän kynnykselläkin on vielä jäljellä jäisiä metsän aarteita rasiakaupalla. Vanhan ajan hilloke on kaikessa yksinkertaisuudessaan; sokerilla maustettuja, keittämällä soseutettuja marjoja. Jos siivilöit lopputuloksen, saat gourmet-luokan jälkiruokakastikkeen, marjamelban. (Alkuperäinen melba valmistetaan vadelmista, mutta valmistustapa on ihan sama).
___________________________

MUSTIKKA- JA MANSIKKAHILLOKE vuodelta 1909

2 ltr. perattuja mustikoita
1 ltr. perattuja mansikoita
2 dl vettä
750 gr. sokeria

Huuhdotut mustikat, vesi ja sokeri keitetään vänän aikaa, sitte lisätään mansikat ja keiken tämän annetaan kiehua soseeksi. Vaahto kuoritaan pois ja hilloke säilytetään kuten hillo.

__________________________

MUSTIKKA- JA MANSIKKAHILLOKE vuodelta 1909

3 dl pakastemustikoita
3 dl pakastemansikoita
(yhtä paljon molempia marjoja)
1 dl vettä (ei välttämätön)
1 dl sokeria (tai oman maun mukaan)

Laita pakastemarjat kattilaan, ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes marjat sulavat. Maista heti kun marjat ovat sulaneet ja lisää sokeri pienissä erissä. Anna hillokeseoksen kiehua miedolla lämmöllä, kunnes marjat kiehuvat rikki ja seos alkaa näyttää soseelta.

Purkita hilloke puhtaisiin lasipurkkeihin tai siivilöi seos ja käytä jälkiruokakastikkeena, vaikkapa pannacottan kanssa.⤵

HELPPO PANNACOTTA
3 liivatelehteä
6 dl kermaa (osan kermasta voi halutessa korvata maidolla)
160 g sokeria
2 vaniljatankoa

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Laita kerma, sokeri ja pitkittäin halkaistut vaniljatangot kattilaan, anna liemen kiehua 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Purista liivatteet kuiviksi ja sekoita ne kuumaan massaan. Siivilöi seos ja kaada vesilaseihin. Nosta annokset jääkaappiin ainakin 3 tunniksi hyytymään. Tarjoa pannacotta suoraan lasista; kaada marjamelbaa päälle, tai huuhtele lasia kuumalla vedellä ja kumoa pannacotta tarjoilulautaselle, kaaada päälle marjamelba.

________________________

4 kommenttia:

  1. Kiitos todella hyvistä ohjeista! Anna-Hilda olisi todella tyytyväinen teikäläisen "sananlevitykseen". Mutta pienen pieni miinus. Kiinnittäisitkö pikkuisen enemmän huomiota "wanhojen" reseptien kirjoitusasuun. Ei sillä, etten ymmärtäisi, mutta virheetöntä tekstiä on kivempi lukea. Kiitos ja Anteeksi!

    VastaaPoista
  2. Minua ei pienet kirjoitusvirheet haittaa, loistava idea ja upeat kuvat kompensoivat kaiken muun! Kiitos hienosta työstä Anna Hildan tyttärentytär!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?