tiistai 25. helmikuuta 2014

KALAKUORUKAT (-KROKETIT)


Kalakuorukat maistuivat hämärtyvässä illassa pienien punaviinilasillisten kyytipoikina, suomalaisina tapas-herkkuina. Keitetyn kalan tilalle laitoin kylmäsavulohta, sitä kun oli kädenulottuvilla. Bechameltyylistä maitokastiketta keitin kasaan niin pitkään että se muuttui muovailtavan kiinteäksi...ja  kuorukoiden maistelijat olivat valmiita lyömään vetoa että täytteessä on juustoa; sulatejuustoa tai edes juustoraastetta.


Vaan ei ole! Pelkistä jauhoista, voista ja ruokakermasta tulee isoäidin ohjeella venyvä ja juustomainen massa...tämä on taas näitä vanhan ajan taikatemppuja!
__________________________

KALAKUORUKAT (-KROKETIT) vuodelta 1909

3/4 ltr. keitettyä kalaa
kastike:
1 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
2 dl. maitoa, kermaa tahi lihalientä
1/2 rkl. suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
voitelemiseen:
2 munanvalkuaista
2 dl. survottuja korppuja
Voi ja vehnäjauhot käristetään, neste pannaaan sekaan ja keitetään 10 min. Seos maustetaan ja perattu, hienonnettu kala sekoitetaan joukkoon. Kun seos on jäähtynyt, muodostetaan siitä soikeita kuorukoita, jotka kastetaan vähän vatkattuun munanvalkuaiseen ja puöritellään survotussa korpussa. Ne keitetään keitinrasvassa ja pannaan imupaperille valumaan.

_____________________________

KALAKUORUKAT (-KROKETIT) nykykielellä

1 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuumennettua ruokakermaa
savulohta
merisuolaa
valkopippuria
1 kananmuna
1 dl korppujauhoja

Sulata voi pannulla, ripottele jauhot päälle, sekoita kunnes jauhot imevät kaiken rasvan. Kaada sekaan kuuma kerma (kun neste on kuumaa, ei seoksesta tule paakkuista) ja vatkaa tasaiseksi. Anna tekeytyä  miedolla lämmöllä n.10 minuuttia, kunnes kastike on riittävän kiinteää. Lisää kalapalat ja mausteet, siirrä sivuun jäähtymään.

Pyörittele kahden ruokalusikan avulla suuria "lusikkaleipiä", kasta kuorukat kananmunaan ja pyöritele korppujauhoissa. Kuumenna öljy 180℃ (öljy on sopivaa kun siihen pudotettu leipäkuutio ruskistuu puolessa minuutissa) ja uppopaista kroketit kauniin ruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle valumaan ennen tarjoamista.

__________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?