perjantai 10. tammikuuta 2014

LIHAPIIRAKKA


"MAINIOA" on tämä piirakka ollut isoäidin mielestä. Niin kyllä minunkin mielestäni; kuoritaikinassa on yhtä paljon voita, perunaa ja jauhoja, jo itsessään se on aivan mainio yhdistelmä! Sitten kun täyte tehdäänkin jauhelihan sijaan pitkään kypsyneestä, riivitystä lihasta, (itse käytin tavallista karjalanpaistilihaa = naudan ja possun sekoitusta), tulee jo yhdesta palasesta masu täyteen. Tämä on ihan kunnon ruokaa, eikä mikään "nakkikioskin lärtsy".



LIHAPIIRAKKA vuodelta 1909

voitaikina:
250 gr. voita
250 gr. keitettyjä perunoita
250 gr. vehnäjauhoja
1 rkl. vettä

täyte:
2 dl. riisiryynejä, vettä, suolaa
2 rkl. voita
1/2 sipulia
1/2 ltr. keitett. tahi paistett. lihaa
suolaa
hienonn. valkopippuria
6 kovaksi keitett. munaa

Kuoritut hienonnetut perunat sekoitetaan kylminä voin, vehnäjauhojen ja veden kera notkeaksi taikinaksi. Pannaan kylmään paikkaan kovettumaan 1 tunniksi. Tämä taikina käytetään piirakoihin ja paistoksiin.

Kuorittu, hienonnettu sipuli ja voi käristetään, hienonnettu liha lisätään ja ruskeutetaan jonka jälkeen mausteet sekoitetaan joukkoon; seoksen annetaan kiehua ja kaadetaan jäähtymän.

Voitaikina jaetaan kahteen eri suuruiseen osaan. Molemmat osat kaulitaan noin 1/2 sm. paksuiksi, neliskulmaisiksi levyiksi. Suurempi levy asetetaaan pellille, keitetyt riisiryynit levitetään päälle, sitten viipaleiksi leikattu liha, kovaksi keitetyt hienonnetut munat viimeiseksi. Joka puolelle jätetään noin 3 sm. leveä reuna, pienempi levy asetetaan täytteen päälle, reunat sivellään vedellä, käännetään kannen yli painetaan kiinni ja poimutetaan. Ylijääneitä taikinakaistaleita voi käyttää piirakan koristelemiseen. Paistetaan kuumassa uunissa.

___________________________

LIHAPIIRAKKA nykykielellä

pohja:
250 g voita
250 g pehmeäksi keitettyjä kuorittuja perunoita
250 g vehnäjauhoja

täyte:
3 kovaksikeitettyä kananmunaa
250g kypsää riivittyä lihaa (tai paistettua ja maustettua jauhelihaa)
2 rkl voita
1 sipuli
suolaa
jauhettua valkopippuria
1 kananmuna piirakan voiteluun

Soseuta perunat kuumina, anna jäähtyä. Sekoita perunasoseesta, voista ja jauhoista tasainen taikina,  nosta jääkaappiin tekeytymään.

Kuori ja silppua kananmunat. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna voi pannulla, kuullota sipulisilppu ja sekoita lihan joukkkoon. Mausta ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Jaa pohjataikina kahteen osaan ja taputtele puolet piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä riisi taikinan päälle, sitten liha ja viimeiseksi kananmunat. Kauli loput taikinasta kahden leivinpaperin välissä suurinpiirtein piirakkavuoan kokoiseksi ja muotoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy kanneksi ja paina saumat kiinni. Pistele pinta haarukalla, voitele piirakka vatkatulla munalla ja paista 200℃ uunissa kunnes pinta on kauniin ruskea.
_______________________















3 kommenttia:

  1. Tein hetki sitten myös lihapiirakkaa mutta käytin taikinana Anna-Hildan joulutorttutaikinaa. Tuli parasta voitaikinaa aikoihin!
    -Mimmi

    VastaaPoista
  2. Ihan sattumoisin tein tänään lihapiirakkaa minäkin. Se näyttikin aika lailla samalta kuin tuossa kuvassa, vaikka taikina oli rahkavoitaikinaa. Täytteeseen käytin broilerin sydämiä jauhettuna, kun meillä ei juuri syödä nautaa tai possua. Ne ovat maukkaita, melko vahvan makuisia ja tosi edullisia. Taitaa tosin saada vain halleista.

    VastaaPoista
  3. Tuli niin mieleen oman edesmenneen mummini tekemä lihapiirakka. Hän teki lihapiirakan juuri perunavoitaikinaan ja se oli niin hyvää. Kiitos ohjeesta, tätä pitää itsekin kokeilla.

    Pirjo Porvoosta

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?