maanantai 15. heinäkuuta 2013

OMENAPAISTOS (OMENAPAJ)



Nyt kun raparperi on niin sopivasti sesongissaan, ja kun olen jo kaikki vanhan kirjan raparperiherkut kolunnut läpi, päätin pyöräyttää raparperipajn, omenapaistoksen ohjeella. Kilon omenia korvasin puolella kilolla raparperinvarsia. Ja aika hyvää tuli. Sose imeytyi keksikiekkoihin ja muutti leivonnaisen  rakennetta hauskasti... Syksyllä teen saman kotimaisista omenista!
_______________________

OMENAPAISTOS (OMENAPAJ) vuodelta 1909

Murotaikina:
212 gr. sokeria
425 gr. vehnäjauhoja
1 tl. leivinpulveria
212 gr. voita
2 munankeltuaista
1 dl. maitoa

Omenasosetta:
1 kg. omenia
2 dl. sokeria
2 dl. vettä

Munavaahtoseos:
4 munanvalkuaista
6 rkl. sokeria

Sokeri, vehnäjauhot ja leivinpulveri sekoitetaan yhteen, jonka jälkeen pesty voi, munankeltuaiset ja maito vaivatan joukkoon ja taikina viedään kylmään paikkaan kovettumaan. Kuoritut, lohkoiksi leikatut omenat, sokeri ja vesi keitetään, kunnes omenat soseutuvat ja kaadetaan jäähtymään.

Taikina jaetaan kolmeen osaan, kaulitaan voidellulla pellillä pyöreiksi levyiksi ja paistetaan uunissa. Jäähtyneet kakut asetetaan pällekkäin, ja omenasosetta levitetään kakkujen väliin. Munanvalkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, ja vatkaamista jatketaan vielä senjälkeen 10 min. Sitte seulotaan hienoinpia sokerijauhoja vähitellen sekaan. Munavaahtoseos painetaan pursottimen läpi sievästi omenapaistoksen päälle, joka pannaan vienoon uuninlämpöön, kunnes munavaahtoseos on kuivunut ja käynyt ruskean väriseksi. Tarjotaan vaniljakaistikkeen kera.

___________________________

OMENAPAISTOS (OMANAPAJ) nykykielellä

212 g sokeria
425 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
212 g huoneenlämöistä voita (tai Oivariinia)
2 munankeltuaista
1 dl kevytkermaa

omenasose:
2 dl vettä
1 kg omenia
2 dl sokeria
1 halkaistu vaniljatanko

marenki:
4 kananmunanvalkuaista
3-4 rkl tomusokeria

Sekoita sokeri, jauhot ja leivinjauhe isossa kulhossa. Lisää voi, keltuaiset ja kerma, vaivaa taikina tasaiseksi ja nosta jääkaappiin jäähylle.

Kuumenna vesi kiehumispisteeseen, lisää omenat, sokeri ja vaniljatanko. keitä omenia miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenevät, poista vanilja ja siirrä sivuun jäähtymään.

Kauli taikina levyksi (kuin tekisit joulupipareita, mutta jätä taikinalevy puolet paksummaksi) ja paina stanssilla tai pyöreän lautasen reunalla taikinasta haluamasi kokoisia kiekkoja. Paista taikinakiekot 200℃ kunnes reunat saavat vähän väriä.

Levitä jäähtyneen keksikiekon päälle omenaseosta, nosta uusi kiekko päälimmäiseksi ja jatka samaan tapaan kunnes saat haluamasi korkuisia paistoksia ja kaikki omenasose ja taikinalevyt on käytetty.

Vatkaa valkuaiset kiinteäksi vaahdoksi, mausta sokerilla. Pursota valkuaisvaahtoa omenapaistosten päälle ja käytä uunissa vain sen verran että marenki saa vähän väriä. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?