maanantai 15. huhtikuuta 2013

KEITINPIIRAKAT



Anna Hilda ei ole kommentoinut keitinpiirakoiden ohjetta mitenkään, näinköhän on niitä koskaan tehnytkään. Mutta ohjeen ALUNA herätteli mielenkiintoni ja päätin kokeilla piirakat kun nyt tuon alunankin googletin.

Ohje muistuttaa argentiinalaista empanada-piirakan reseptiä, tosin empanadaksissa on usein lihaa täytteenä. Keitinpiirakoistakin voisi tehdä lihapiirakoita lisäämällä vain riisin sekaan freesattua sipulia, paistettua ja maustettua jauhelihaa ja silputtuja, kovaksi keitettyjä kananmunia.

Aluna, nykynimeltään E522, on kiinteyttämisaine, hapamuudensäätöaine ja värin säilytysaine. Nykyisin aluna yhdistetään kankaiden värjäykseen, akvaarioiden desifiointiin ja alzheimerintautiin, ennen vanhaan parranajohaavojen tyrehdyttämiseen, suolakurkkujen säilömiseen ja leivonnaisten kohottamiseen. Apteekista alunaa olisin kyllä saanut, sen sijaan lisäsin soodan määrää ja leivoin piirakat ilman tuota omituista ALUNAA.

Hyviä tuli, jaoin piirakat puoliksi; uppopaistoin toiset ja loput voitelin kananmunalla ja paistoin uunissa. (Kuvan ylempi piirakka on uunituore, alempi uppopaistettu).

______________________

KEITINPIIRAKAT vuodelta 1909

1 muna
2 dl. vettä
1/4 tl. soodaa
1/4 tl. alunaa
400 gr. vehnäjauhoja
200 gr. voita

täyte:
1/2 ltr. vettä
2 dl. riisiryyniä
2 rkl. voita
1 ltr. maitoa
suolaa

Muna vatkataan; vesi, sooda, aluna ja vehnäjauhot lisätään; voi vaivataan joukkoon ja taikina pannaan kylmään paikkaan kovettumaan.

Riisiryynit huuhdotaan ja pannaan kuumaan veteen kiehumaan; voi lisätään, ja kun vesi on jonkun verran kiehunut kokoon, pannaan kuumaa maitoa vähitellen sekaan. Puuroa on keitettävä hiljaisella tulella, silloin tällöin hämmentäen, jotta se ei palaisi pohjaan. Kun ryynit ovat kiehuneet pehmeiksi, maustetaan puuro suolalla ja kaadetaan jäähtymään.

Taikina kaulitaan, muotilla otetaan pyöreitä kakkuja, jotka täytetään puurolla ja käännetään kaksinkerroin. Reunat painetaan huolellisesti kiinni ja poimutetaan. Piirakat keitetään kuumassa keitinrasvassa ja pannaan imupaperille valumaan.

____________________________

KEITINPIIRAKAT nykykielellä

1 kananmuna
2 dl vettä
1/2 tl ruokasoodaa
400 g vehnäjauhoja
200 g kylmää voita

täyte:
3 dl vettä
2 rkl voita
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1/2 tl suolaa

lisäksi tarvitset rypsiöljyä piirakoiden uppopaistamiseen tai kananmunan piirakoiden voitelemiseen jos paistat ne uunissa

Vatkaa muna ja vesi sekaisin, sekoita sooda jauhoihin ja jauhoseos nesteisiin. Nypi voi taikinaan ja vaivaa taikina tasaiseksi, kääri talouskelmuun ja nosta jääkaappiin tekeytymään.

Kiehauta vesi kattilassa, lisää voi ja riisi. Anna kiehua pari minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin, lisää sitten maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen noin 40 minuuttia. mausta puuro suolalla.

Kauli taikina ohueksi, paina pyöreällä muotilla (tai teekupin reunalla) ympyröitä, nosta teelusikallinen täytettä pohjien päälle, käännä reuna täytteen päälle, (niin että piirakasta tulee puolikuun muotoinen) ja sulje saumat haarukan avulla tai nipistä saumaan poimukuviota. Jatka samaan tyyliin kunnes kaikki taikina ja täyte on käytetty.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi (öljy on sopivaan kun siihen tiputettu leipäkuutio ruskistuu 30 sekunnissa) ja paista piirakat kauniin ruskeiksi. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

TAI
Nosta piirakat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, voitele ne kananmunalla ja paista 200 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi. (Taikinassa on riittävästi minun makuuni voita, eikä uppopaisto ole välttämätön...mutta uunissa paistetut piirakat eivät kylläkään enää ole nimen mukaisia keitinpiirakoita...)

____________________________




1 kommentti:

  1. Edesmenneeltä äidilläni opin tekemään keitin-/sulhaspiiraita. Taikinan teen vain vehnäjauhoista + vedestä. Pistän jääkaappiin kylmenemään, teen pötkön, jonka paloittelen. Palaset painan kakkaraksi, jotka kaulin (pulikalla). Alun perin opin laittamaan sisään vain riisipuuroa, mutta omassa kodissani aloin lisätä sisään mm. kananmunasilppua, sieniä, nokkosta, mitä nyt milloinkin sattuu olemaan. Keitän rypsiöljyssä. Ja hyvin on mennyt "kaupaksi".

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?