maanantai 10. syyskuuta 2012

RAPUVANUKAS ja VIINIKASTIKE


Rapuvanukkaan voisi yhtälailla tehdä katkaravuista kuin jokiravuistakin. Niin, tai jopa itse kuningas-hummeristakin...Tämä sopisi sunnuntaibrunchille tortilloiden ja fritatojen jatkeeksi...mutta sen viinin joisin brunchilla suoraan lasista, enkä keittelisi kastikkeeksi...tuon omituisen näköisen; läpikuultavan, hieman hapokkaan litkun voisin surutta jättää kokonaan kattauksesta pois.
________________________________________

RAPUVANUKAS vuodelta 1909

20-30 keitettyä rapua
4 dl. maitoa tahi kermaa
1 1/2 dl. survottuja korppuja
3 munaa
1 dl. sulatettua voita
1/2 tl. sokeria
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
suolaa

Ravut kuoritaan ja ravunliha hakataan hienoksi. Survotut korput liotetaan maidossa tahi kermassa, kun ne ovat hyvin paisuneet lisätään niihin vatkatut munat, voi, ravunliha ja mausteet. Seos kaadetaan hyvin voideltuun ja survotuilla korpuilla jauhotettuun vanukasvuokaan ja keitetään vedessä noin tunnin ajan. Kun vanukas on valmiiksi kiehunut, kaadetaan se vuoasta pois ja tarjotaan viinikastikkeen kera.



VIINIKASTIKE
3 dl. vettä
sokeria
1:n sitruunan mehu
2 dl viiniä
1/2 rkl. perunajauhoja

Vesi, sokeria ja sitruunan mehu kiehautetaan, suurustetaan viiniin sekoitetuilla perunajauhoilla ja kastike saa kiehahtaa. Tarjotaan kuumana tahi kylmänä.

_____________________________________________

RAPUVANUKAS nykykielellä

170 g valutettuja jokiravun pyrstöjä
2 dl kevytkermaa
1/2 dl korppujauhoja
2 kananmunaa
1/2 dl voisulaa
ripaus sokeria
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

VIINIKASTIKE
1 dl valkoviiniä
1/4 rkl perunajauhoja
1 1/2 dl vettä
1/2 sitruunan mehu
ripaus sokeria


Leikkaa ravunliha pieniksi paloiksi. Lota korppujauhot kermassa ja voitele vanukaskulho.Vatkaa munat kuohkeaksi vaahdoksi, lisää mausteet, kermassa turvonneet korppujauhot, ravut ja voisula, sekoita tasaiseksi.

Kaada vanukasmassa kulhoon, laita alumiinifolio kanneksi ja nosta kulho höyrytyskattilaan. Aseta kattilan kansi päälle ja höyrytä vanukasta noin tunti, kunnes rakenne hyytyy. Jos tarjoat vanukkaan jostain muusta astiasta kuin höyrytyskulhosta, siirrä vanukas varovasti toiseen astiaan, mutta älä kumoa, kaunis pinta kannattaa jättää näkyville.

Tee viinikastike kypsentämisen aikana. Sekoita perunajauhot kylmään valkoviiniin. Mittaa kattilaan sitruunamehu, ripaus sokeria ja vesi. Anna seoksen kiehahtaa, kaada sitten joukkoon viiniin liotetut  perunajauhot ohuena nauhana, herkeämättä sekoittaen. Anna kastikkeen kiehahtaa, (se saa pulpahtaa, muttei enää porista).

__________________________________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?