torstai 10. toukokuuta 2012

PRINSSIPAALILEIVÄT

Tämä on omistettu kaikille äideille ja varsinkin omalle Äidilleni, Anna Hildan silmäterälle. Yritin valita äitienpäiväkakun sijaan jotain pientä ja makeaa, vaatimatonta mutta mieleenpainuvaa. Ja silmäni osui  pikkuprinssien kahvileipiin. Tai niin ainakin luulin.

Prinssipaalileivät kuulostivat nimittäin ensilukemalta kuninkaallisilta, "prinssien paalileiviltä",  kuvittelin mielessäni kasan heinäpaalien muotoisia hienostuneita keksejä... Anna Hildan suosikkeja, kaiken lisäksi, ovat saaneet isoäidiltä arvosanan kymmenen plus ja lisäksi kunniamaininnan "Erittäin hyviä".  Mutta tarkemmin tekstiä ruodittuani tajusin, että nimi taitaakin tarkoittaa periaatetta, prinsipaalia.

No, se ja sama, nämä olivat isoäidin suosikkeja ja siksi kunniapaikalla ainakin meidän kahvipöydässä.
           
 Makeaa äitienpäivää ♥  
__________________________________________

PRINSSIPAALILEIVÄT vuodelta 1909

110 gr. sulatettua voita
160 gr. sokeria
1 munankeltuainen
160 gr. mantelia
160 gr. vehnäjauhoja

voitelemiseen:
2 munanvalkuaista
3 rkl. hienonn. pistasiamantelia

Voi pestään, sulatetaan ja saa jäähtyä; sokeri lisätään ja seos hierotaan vaahdoksi. Munankeltuainen sekoitetaan vähitellen joukkoon, kuoritut ja raastimella hienonnetut mantelit sekä vehnäjauhot viimeiseksi. Taikina kaulitaan, siitä leikataan kolmikulmaisia kakkuja, jotka sivellään munanvalkuaisvaahdolla, pistaasiamantelia ripotellaan päälle ja leivoksen paistetaan vaalean ruskeiksi.

____________________________________________

PRINSSIPAALILEIVÄT nykykielellä
=manteli-pistaasikeksit

1 kananmunankeltuainen
110 g voita
160 g (2 dl) sokeria
160 g (4 dl) mantelijauhetta (esim. Meira)
160 g (3 dl) vehnäjauhoja

voitelemiseen ja koristeluun:
1 kananmunanvalkuainen
4 rkl rouhittuja pistaasipähkinöitä

Erottele kananmunan keltuainen valkuaisesta, säästä valkuainen leivonnaisten voiteluun. Vatkaa voi ja sokeri tasaiseksi tahnaksi, lisää keltuainen, mantelijauho ja lopuksi vehnäjauho.

Kauli taikina levyksi kahden leivinpaperin välissä, jos rakenne on liian murenevaa, lisää tilkka vettä. Tasoita reunat terävällä veitsllä. Leikkaa ensin neliön tai suorakaiteen muotoisiksi ja halkaise sitten  kolmioiksi. Voitele kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle pistaasirouhetta. Paista keksejä 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes prinssipaalileivät ovat kauniin ruskeita.
________________________________________________

3 kommenttia:

  1. Hesi herahti kielelle ja kyynel poskelle,kun reseptisi löysin.........Ovat niin kertakaikkisen hyviä,kiitos KOKKI.
    Kyllikki

    VastaaPoista
  2. Hellou!
    Tulinpas tänne reseptei kaivelemaan, ku meiän perinteiset sukunyyttärit kolkuttelee ovella. Eka vuosi, kun tuon jotain omaa leivonnaista, kun olen omaan talouteen päässyt. Löysin prinssipaalit ja totesin näiden sopivan loistavasti tuomisiksi!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?