perjantai 20. huhtikuuta 2012

KOHOMUNKIT


Sain lukea mittamäärät moneen kertaan uudelleen, kun luulin käsittäneeni jotain väärin. Ensimmäinen taikinaerä jämähti pallovispilään isoksi jäykäksi möhkäleeksi. Notkistamiseen tarvittiin tuplamäärä maitoa, eikä sitten löysän taikinan uppopaistamisesta meinannut tulla mitään.

No, seuraavaan taikinaan lisäsin jauhoja vain sen verran, että taikinavelli muttui puuromaiseksi. Tähän tarvittiin vain puolet alkuperäisohjeen jauhomäärästä. Kananmunien lisäämisen jälkeen alkoi taikina olla taas liian vetelää, siispä vielä vähän jauhoja...

Kaiken tämän soutamisen ja huopaamisen jälkeen kohomunkit tuntuivat pelkältä ajan haaskaukselta...kunnes haukkasin ensimmäisen palasen. Ihanan hienostunut sitruunan häivähdys vei ajatukset Italiaan. Viivyin tällä mielikuvitusmatkallani pitkään ja toin sieltä tuliaisiksi uuden idean: italialainen isoäiti täyttäisi munkit varmaankin vaniljakreemillä tai mascarponejuustolla...
______________________________________________

KOHOMUNKIT vuodelta 1909

1 1/2 dl. vettä
1 1/2 dl. maitoa
2 rkl. voita
2 rkl. sokeria
1/2 sitruunan kuori
200 gr. vehnäjauhoja
4-5 munaa

Vesi, maito, voi, sokeri ja raastimella hienonnettu sitruunan keltainen kuoren osa kiehautetaan, ja vehnäjauhot vispilöidään sekaan. Seos saa kiehua 10 min. ja kaadetaan jäähtymään. Munat vatkataan seokseen yksitellen. Kahdella lusikalla muodostetaan taikinasta pyoryköitä, jotka pannaan kuumaan keitinrasvaan kiehumaan, kunnes ovat paistuneet hyvin kuohkeiksi ja keveiksi sekä vaalean ruskeiksi. Ne nostetaan imupaperille valumaan aseellaan maljaan ja sokeroidaan.

Kohomunkit tarjotaan joko jälkiruokana hillon kera tahi kahiv- ja teeleipänä.

_______________________________________________

KOHOMUNKIT nykykielellä

1 1/2 dl vettä
1 1/2 dl maitoa
2 rkl voita
2 rkl sokeria
1/2 sitruunan hienoksi raastettu kuori
100 g (+4 rkl) vehnäjauhoja
4 kananmunaa
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Mittaa kattilaan vesi, maito, voi, sokeri ja sitruunankuoriraaste. Kuumenna kiehumispisteeseen ja vatkaa sekaan jauhot.  Kaada taikina kulhoon jäähtymään. Vatkaa munat sähkövatkaimella jäähtyneeseen taikinaan, lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat kiinteän taikinan, n. 4 rkl.

Kuumenna öljy 180 asteiseksi (180 asteiseen öljyyn tiputettu vaalea leipäkuutio ruskistuu minuutissa), ota taikinasta nokareita kahden lusikan avulla, ja uppopaista munkit kauniin ruskeiksi. Nosta kohomunkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan. Tee jäähtyneen munkin kylkeen reikä ja pursota sisään haluamasi täyte, tai pyörittele munkit sokerissa.
_______________________________________________

4 kommenttia:

  1. Nyt kaikkien huomio menee simaan, se oli niin ylivoimainen tarina ja kuva, mutta tämä on myös hyvä: vaniljasitruunamunkki kuulostaa innovatiiviseltä !
    Lenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lenni,
      sima ja sitruunamunkki kulkevat käsi-kädessä... kiva että innostuit tästäkin !
      :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Hei Huili/Meanwhile in Longfield,
      voidaanhan me päättää että vaikka joka päivä on VAPPU ?! :D

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?