tiistai 15. marraskuuta 2011

MAKSALAATIKKO


Kun maksalaatikon tekee omin käsin, tulee väkisinkin mieleen ruoan ravintoarvot. Kattilalliseen riisipuuroa sekoitetaan jauhettua maksaa, kananmunaa, sipulia, rusinoita ja vähän mausteita. Siinä kaikki, täsmäraaka-aineet, eikä mitään höpö-höpöä. Ja se tuoksu, sellaista en ole koskaan valmista maksalaatikkoa lämmittäessä kokenut; täyteläinen, ruokaisa, pehmeä...

VAROITUS: jos kerran pääset omatekoisen perinnelaatikon makuun, siitä ei enää ole paluuta kaupan alumiinirasioihin pakkattuihin tehdastuotteisiin.
________________________________________________

MAKSALAATIKKO vuodelta 1909

2 1/2 dl. riisiryyniä
2 1/2 dl. vettä
1 1/4 ltr. maitoa
1 muna
2 rkl. vita
1/4 sipulia
4 rkl. siirappia
1 rkl suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria
1/4 tl. hienonn. meiramia
2 dl. sulttaanarusinoita
6 rkl. raastettua maksaa

Riisiryynit huuhdotaan ja keitetään vedessä ja maidossa melkein pehmeiksi. Sitten ne kaadetaan jäähtymään. Vatkattu muna, hienonnettu, voissa käristetty sipuli siirappi, mausteet, huuhdotut rusinat ja maksa sekoitetaan jäähtyneeseen puuroon. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja pannaan noin tunniksi uuniin paistumaan. Tarjotaan sulatun voin kera.

_______________________________________________

MAKSALAATIKKO nykykielellä

riisipuuro:
6 dl maitoa
4 dl vettä
2 dl puuroriisiä

1/2 sipuli
2 rkl voita

200 g jauhettua maksaa
1 kananmuna
4 rkl siirappia
2 dl huuhdottuja rusinoita
1 rkl merisuolaa
ripaus hienonnettua meiramia
ripaus jauhettua valkopippuria
voita uunivuoan voiteluun

Keitä riisiä 5 minuuttia ensin vedessä, kuumenna maito toisessa kattilassa ja lisää kiehuva maito vähitellen riisin sekaan. Keitä puuro miedolla lämmöllä melko pehmeäksi (30-35 minuuttia).

Kuori ja silppua sipuli, kuumenna voi pannulla ja ruskista sipulisilppu. Lisää kaikki aineet jäähtyneen puuron sekaan, voitele uunivuoka ja kaada seos vuokaan. Paista 180 asteisessa uunissa noin tunti, kunnes laatikko on kiinteää. Tarjoa puolukkahillon ja voisulan kanssa.

____________________________________________

52 kommenttia:

  1. Tää sun blogi on ihan paras! Mulle tuli kymmenittäin uusia reseptejä kokeiluun. Ihanaa ihanaa.

    Maksalaattiko pääsee kokeiluun varmaan ihan ekaksi, sillä sitä olen halunnut kokeilla tehdä ihan itse.

    Kiitos vielä loistavasta blogista, alan seuraamaan tätä tosi tiiviisti. :)

    VastaaPoista
  2. Hei Huli/Meanwhile in Longfield,
    KIITOS kaunis!
    Ja tervetuloa Anna Hildan koekeittiön testiryhmään !!!!!
    :D

    VastaaPoista
  3. Kysymys. Jos jättää rusinat pois, muttuuko maku paljonkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Brenda, nyt heitit ilmaan ikuisuuskysymyksen! Vastaus riippuu niin siitä keneltä kysyt! Ne ketkä eivät oikein voi sietää rusinoita pullissa tai maksalaatikossa, sanovat että maku muuttuu vain parempaan suuntaan, ja sama kääntäen...itsekin kaivan maksalaatikosta rusinat pois, mutta teen laatikon perinteisesti, sillä uskon että rusinat jättävät kokonaisuuteen paiston aikana oman leimansa, vaikkei niitä loppumetreillä söisikään...kokeile molempia versioita ja saat täsmävastauksen omalle kielellesi !!! :)

      Poista
  4. Tein porukoille maksalaatikon tällä samalla ohjeella ja siitä tuli todella hyvää.
    veljeni yllättyi positiivisesti syötyään mun ite tekemää maksalaatikkoa, ennen sitä hän oli ostanut aina kaupasta valmiina.
    ps. Minä ja mun veli vihataan rusinoita maksalaatikossa, joten jätin ne pois kokonaan, silloin kun tein maksalootan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää just on sitä elävää perinnettä !
      :)

      Poista
    2. Nii on tosi elävää.

      Poista
  5. Tämä oli toooodella hyvää.
    Tein ensikerran pariviikkoa sitten ja nyt on tehtävä uusi satsi.
    Ei kelpaa enää se "Äitien tekemä" sieltä ruokakaupasta.

    Ainoa asia mitä hämmästelen on se, että miksi mulla kesti niin kauan ennen kuin tein itse maksalaatikkoa.
    Tämä kun on oikeastaan yksinkertaisin ja helpoin laatikkoruoka vvalmistaa jonka tiedän.

    VastaaPoista
  6. Laitetaanko maksa siis raakana tonne joukkoon? Pakko varmistaa vain :D Teen täksi jouluksi ekaa kertaa itse maksalaatikon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ulmai, joo laitetaan, raakana ja hienonnettuna/raastettuna/jauhettuna, siellä se sitten uunissa kypsyy...

      Poista
  7. Meillä on näköjään sama ohje kulkenut suvussa :) ja ihan parasta on.

    VastaaPoista
  8. Pakko kehua kyllä! Olen tehnyt tätä nyt neljä kertaa jo ja joka kerralla aivan loistavaa. Teen yleensä tupla annoksen josta sitten riittääkin useammaks päiväks. Hyvin saa erimakuja irti kun vähän pelaa maksan ja riisin suhteilla. Olen myös kokeillut tehdä tätä täysjyväriisiin ja ihan hyvin se niinkin pelas. Pistin tosin yhden kananmunan lisää sitomaan koko hässäkkää.

    Pääsee maksalaatikko myös ensimmäisen kerran joulupöytään tämän ohjeen myötä :)

    Kiitokset tulkkauksesta myös. Alkuperäinen kirja hyllyssä mutta sen tulkkaamisesta ei tullut oikeen mitään :D

    VastaaPoista
  9. Nyt lähti maksalaatikko uuniin. Olen perinyt mammani eli isoäitini kauniin lasivuoan, johon maksalaatikko aina jouluna tehtiin. Meillä se oli aina viimeisenä uunissa aattona. Ton voisula homman mä olin unohtanut, mutta totta on, voisulaa siihen laitettiin. Hyvää Joulua!Pirjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirjo, hyvää Joulua näin jälkijunassa sullekin, ja herkullista Uutta Vuotta ! Voin kuvitella miten juhlalliselta maksalaatikko näyttää isoäidin aikaisessa lasikulhossa !

      Poista
  10. Mä onneton laitoin liian vähän suolaa! Siirsin lootan illalla säilytysastiaan ja laitoin lisää suolaa, tänään kokeillaan paraniko maku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, miten meni? Saitko vahingon korjattua? Suolatun voisulan käyttäminen voisi auttaa myös asiaa?!

      Poista
  11. Tervehdys taas.
    Tein tätä alkuviikosta nyt neljännen kerran ja voi että kun se on hyvää.

    Minulle kävi tällainen hassu juttu mökille mennessäni että en ollut ostanut maksaa vaan ajattelin hankkivani sen paikallisesta kaupasta. No maksaapa ei ollut. Ei tuoreena eikä pakastimessa. No siinä sitten miettimään että mitäs nytten?
    ratkaisin ongelman ostamalla poronkäristystä vastaavan määrän. Ja minun mielestä se toimi ihan hyvin. Eli jos joku ei välitä maksasta niin kokeilkaa poronkäristyksellä. Päälle voisulaa ja puolukkahilloa niin hyvää tulee.

    Ei tosin voita maksalla tehtyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika hyvin keksit ! Ja kehitit oikeastaan ihan uuden reseptin !!!!! Täytyypä kokeilla !

      Poista
    2. Tervehdys.
      Oletko jo kokeillut poronkäristyksellä?

      Mulla on uusi tuunauskokeilu parhaillaan uunissa. Yllämainittujen lisäksi tein niin, että kuulotin ensin sipulin ja lisäsin sipulin joukkoon hivenen siirappia jolloin tapahtui pienimuotoinen glaseeraus eli sipuleista tuli makeita.
      Lisäksi lorautin massan joukkoon seesamiöljyä ja hivenen muskottia jolloin sain kivan vivahteen pähkinäisyyttä. Rusinat korvasin kuivatuilla karpaloilla kun niitä sattui olemaan. Massassa edellä mainitut toimivat hyvin. Saas nähdä toimiiko valmiina.
      No, tunnin kuluttuahan sen näkee.

      Poista
    3. Hei Anonyymi,
      olen unohtanut ton poronkäristyslaatikon kokonaan...mutta PITÄÄ kokeilla!Tuo uusin versiosi kuulostaa jo tosi mielenkiintoiselta! Miltä maistui???

      Poista
    4. Tervehdys.
      Tuo minun edellinen kokeilu oli muuten hyvä mutta muskotti tuli liikaa läpi. Sen ja seesamiöljyn jätän jatkossa pois. Kuivatut karpalot toimivat erittäin hyvin rusinoiden sijaan (itse asiassa aion korvata rusinat jatkossa aina niillä).
      Sipulien glaseeraus siirapissa toi mukavasti makua.

      Mutta. On se myönnettävä että ei tuo sinun isoäitisi resepti muutoksia kaipaa. Se on aivan loistavaa sellaisenaankin.

      Mutta minkäs sitä mies luonteelleen voi =:o)

      Poista
  12. Päivee! Noviisi täällä. Pitääkö jauhettu maksa ensin pannulla kypesentää ennen puuroon lisäämistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta Noviisi, ei tarvitse kypsentää, laitat vaan uunin lämpöön muhimaan, siellä se kypsyy ihan itsestään...

      Poista
  13. Heippa! Voisikohan tätä pakastaa kun ajattelin tehdä laatikot valmiiksi pakkaseen joulua varten?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanni, toivottavasti vastaus ei tule liian myöhään:mlaatikon voi mainiosti pakastaa, kaikki ovat einespuolellakin pakastetavaraa, joten tässä vaiheessa itsetehty laatikko on kaikissa mittasuhteissa parempi kuin kaupan vastaava viime minuuteilla ostttu....

      Poista
  14. Googlailin maksalaatikkoreseptejä ja päädyin tänne. Joulun maksalaatikot tuli paistettua tänään pakkaseen valmiiksi. Tosi hyvää tuli ohjeellasi, kiitos reseptistä! Ajattelin jakaa tämän ohjeen blogissani, jos et pahastu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, Punainen Pihlaja, tottakai, enkä pahastu, päin vastoin, sorgen vaan myöhäinen vastaus täältäpäin...

      Poista
  15. Aivan täydellisen hyvää =) Jouluksi ajattelin tarjoilla. sain 4 pientä laatikkoa ja pakkaseen laitoin 3 odottamaan. Yksi oli pakko syödä heti,niin hyvää se oli. Kiitos =)

    VastaaPoista
  16. Heippa! Kokeilin tätä ohjetta ihan huippu hyvää ja helppo tehdä vaikken kummoinen kokki ole. Korvasin jauhetun maksan pienillä maksa paloilla sillä kaipasin jotain pureskeltavaa, mutta paloista tuli hieman kovia. Olisiko ideoita ettei näin kävisi? Lupasin jouluksi valmistaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaikille innostumisesta ja kommenteista !!! :D

      Ja Anonyymi, kuule, maksaa kun paistetaan, se ei koskaan saisi olla läpikypsää, vaan sisältä vähän pinkkiä väriltään, sillä jos maksan ylikypsentää, siitä tulee inhottavan sitkeetä ja raudan maku jotenkin moninkertaistuu. Ei hyvä. Sen takia tässä iänikuisessa ohjeessa onkin riisipuuroa ja jauhettua maksaa, niistä tulee melkoinen vellisekoitus. Siellä se sitten muhii uunissa ja kypsyy kiinteämmäksi, mutta koostumus pysyy edelleen pehmeänä...

      Tekisin kyllä laatikon laatikkona ja paistaisin kokonaiset maksapalat erikseen pannulla. Maksan kaveriksi sopii hyvin salvia, sipuli ja sinappi. Niin ja tietysti kermainen kastike, ja pekoonisiivukin käy...näillä aineksilla arkisesta maksasta tulee ihan itsestään gourmeeta! Mutta muista: maksapaloja ei saa kypsentää läpikypsiksi! :)

      Poista
  17. Ihania ohjeita...taas kerran :) en ole ehtinyt lukea sinun blogia(enkä mitään muitakaan...opiskelu...)pitkään aikaan :/
    Nyt inspiroiduin tosi monesta reseptistä! Kirjat joutavat nyt 'nurkkaan' ja jauho pöllyämään ;) Sun valokuvat FANTASTISIA, niin uudet kuin vanhatkin!! Joulun odotusta ***
    Ranja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ranja, kiitos viestistä ja hyvää loppukesää...opiskelukiireitä itse kullakin...sinä toivottelet joulua ja minä vastailen juhannuksena...ei tarkoita kuitenkaan,ettenkö lukisi ja arvostaisi joka ikistä kommenttia! KIITOS siis!

      Poista
  18. Voi että, rakastan tätä blogiasi ja aion todella hyödyntää reseptejäsi Joulun juhlapöydässä. Löytyykö Anna Hildan reseptikirjasta wanhan ajan ruskeiden pippareiden reseptiä tai taateli- / maustekakun reseptiä? Ihanaa Joulun odotusta ja ISO KIITOS parhaasta ruokablogista! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anonyymi, kiitos! Ja anna anteeksi, että vasta nyt vastailen, onhan jo keskikesä...ensi jouluksi laitan ehdotuksesi muistiin, toivottavasti jaksat kulkea Anna Hildan koekeittiön kokkailuissa mukana siihen saakka...

      Poista
  19. Olen tehnyt jo pitkään itse maksalaatikon ja oikeastaan samalla ohjeella kuin yllä - käytän tosin ylläolevaan perusohjeeseen 400-600gr maksaa. Totta - samanniminen valmistuote ei kelpaa enää edes koiralle ;-)

    VastaaPoista
  20. olen tehnyt jo pitkään maksqalaatikon itse ja melkeinpä ylläolevalla ohjeella paitsi että käytän maksaa 400-600gr. Totta - ei kaupan laatikot maistu enää edes koiralle ;-)

    VastaaPoista
  21. Miun miehen kommentti, kun tätä reseptiä kokeilin oli: "Teet niin hyvää ruokaa, että miä en tykkää siitä". Hän ei siis tykkää maksasta eikä rusinoista, mutta kaupan laatikoita syö, kun eivät maistu maksalta ja saa ilman rusinoita :) Tästä tuli oma herkku, taas tänään teen ku oli jauhettu maksa tarjouksessa lähikaupassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laura, ootko kokeillut nyt kesäkuussa 2014 Isoäidin reseptillä-böogissa ilmestynyttä riisiryynimakkara-ohjetta? se on oikeastaan maksalaatikkoa makkaran muodossa, meillä siitä tuli tämän kesän hitti! :)

      Poista
  22. Sopisiko tähän mikään juures/vihannes jo valmistusvaiheessa joukkoon? Vai onko pyhäinhäväistys? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No miksei!? Mutta varmaankin suurin osa maksalaatikkokansasta sanoisi että ei ei ja EI. Omasta mielestäni kaikkea voi kokeilla! :D

      Poista
  23. No nyt minä sitä tein, kuten syksyllä päätin ja allakkaankin muistutuksen pistin. Vaihdoin kyllä riisin ohraan. Joka tapauksessa hyvää tuli. Vaikka todella tykkään tietystä kaupan laatikosta, niin olihan tämä ihan oikeata aidompaa ja aidomman makuista kuin se sinänsä ok tehdastuote. Tekeminenkin oli helppoa, pitää nyt tsekata, löytyykö kaupasta jauhettua maksaa muulloinkin kuin joulun alla, vai alanko sauvasekottimella jauhamaan. (Se kokonainen ohra muutti kovasti rakennetta, ehkä rikottu olisi parempi, jos haluaa vaihtaa riisin ohraan.)

    VastaaPoista
  24. Tämä oli ihan kuin jotain jälkiruokaa, siis hyvässä mielessä, ihanaa herkkua. Rusinat vaihdoin kuivattuihin karpaloihin, toimi erittäin hyvin!

    VastaaPoista
  25. Mitähän maksaa tuohon on käytetty ?? Isännän intohimo on maksalaatikko rusinoilla, tää menee kokeiluun :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pirjo, kuule, voit käyttää mitä vaan maksaa, naudan ja sian maksa on vahvemman makuista, broilerin maksaa saa pakastettuna ja on miedompaa... Hyviä maksalaatikkokokkauksia!

      Poista
    2. Naudan maksa on voimakkaamman makuinen kuin possun ja oma äitini suosittelee käyttämään possun maksaa jos vain mahdollista. Mutta maksaruuan pitää maistua maksalta. Ja mitä rusinoihin tulee- maku kysymys😊 Yleensä ostan maksalaatikon, mutta nyt taidan pitkästä aikaa tehdä itse. Viime vuonna aliarvioin maksalaatikon menekin ja luulen, että itse tekemällä säästän pitkän pennin.

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?