sunnuntai 30. tammikuuta 2011

PURSOTINÄSSÄT



Näin makeita nauruja ei olla pitkiin aikoihin saatukaan aikaiseksi, ässien synnyttäminen hipoi jo hysterian rajoja.

Noudatin ohjetta gramman tarkkuudella, mistään sooloilusta tai huolimattomuudesta ei siis ollut kyse. Yhtäkkiä edessäni vain oli kulhollinen murotaikinaa. Olin varta vasten ostanut pursottimenkin, ja lusikoin jäykkää taikinaa päättäväisenä pursottmen säiliöön. Senhän nyt saattoi arvatakin, ettei kermavaahtopursottimeen pakatusta murotaikinasta saa kovin helposti keksejä, ei ainakaan ässiä. Sain vaivoin puristettua muutaman huutomerikin. Siinä vaiheessa vaihdettiin pursotinmestaria ja mieheni tuli apuun. Kyseessä oli voimalaji, selvästikin, sillä mies onnistui kirjalemaan kokonaisen uunipellin ässäkiekuroilla. Ei jaksanut mieskään enempää.

Piti muuttaa vain jauhojen ja kananmunien määriä, ja pursottaminen onnistui naisenkin voimilla. Tarjolla  on nyt siis hersyvän hauskaa vanhan ajan S-leivontaa, tai sitten leivontatuokio nykyaikaisesti, ilman suurempia tunteenpurkauksia. Tai, voithan aina sekoittaa oman koktailin näiden reseptien jauho- ja naurumäärien väliltä. Taikinoista tulee eri näköisiä, mutta ihan yhtä hyviä ässiä ja ihana tuoksu ilmaan.

*****************************************


PURSOTINÄSSÄT vuodelta 1909

212 dr. sulatettua voita
200 gr. sokeria
4 munankeltuaista
4 rkl. kermaa
1 tl. leivinpulveria
500 gr. vehnäjauhoja

Pesty ja sulatettu voi ja sokeri hierotaan vaahdoksi. Vähitellen listään munankeltuaiset, kerma, leivinpulveri ja vehnäjauhot sekaan.

Taikina painetaan pursottimen läpi, siitä muodostetaan ässiä, jotka paistetaan hyvässä uuninlämmossä.


*********************************************

PURSOTINÄSSÄT nykykielellä

2 dl sokeria
200 g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinlauhetta

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhot  taikinaan. Pursota taikinasta ässiä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

*********************************************

2 kommenttia:

  1. sait minutkin naurahtamaan ihan ääneen kun kuvittelin teidän leivontapäivää ! Tosi hauskoja tarinoita sullon ja varmastikin hyvät ohjeet. Aion testata tuon vanhan reseptin, mulle riittää huutomerkit !

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?